V košarici ni izdelkov.

Otvoritev računalniškega muzeja

Ob otvoritvi Računalniškega muzeja bo Arnes v zbirko izročil najslavnejši računalnik v Sloveniji, Stenar

Ob tej priložnosti je Arnes v zbirko muzeja izročil enega svojih zgodovinsko najbolj znanih strežnikov, Stenarja.

Računalnik Stenar je bil kupljen v osamosvojitvenem letu 1991, z namenom, da povezuje Slovenijo s svetom in omogoča svoboden pretok informacij. V Računalniškem muzeju bo kot del stalne zbirke na ogled javnosti, njegova vsebina pa na voljo bodočim raziskovalcem preteklosti.

“Ponosni smo, da nam zaupajo tako pomemben kos digitalne dediščine,” je rekla Gaja Zornada, vodja računalniškega muzeja: “Stenar je najpomembnejši primerek slovenske računalniške zgodovine v zbirki, pridružil se bo drugim prelomnim računalnikom, ki so nadzorovali naš pospeševalnik delcev, merili jedro nuklearke in načrtovali predor Karavanke.”

Direktor Arnesa Marko Bonač je povedal: “Izjemno nas veseli, da smo ob 30-letnici Arnesa našemu Stenarju, ki je med osamosvojitvijo in v devetdesetih letih predstavljal dostop do interneta in informacij za praktično vsakogar od nas, našli nov dom, v katerem bo spominjal na pionirske čase. Verjamemo, da bo v Računalniškem muzeju nove generacije, tako kot tiste prve, še naprej navduševal nad računalništvom in tehnologijo.”

Razstava “Kaj pa programje?”

Računalniški muzej v Ljubljani deluje že 18 let, letos pa odpira vrata na novi lokaciji, v ljubljanski kulturni četrti Šiška. Slavnostna otvoritev bo v soboto 18. 6., ob 18. uri, na Celovški 111. Dogodek je odprt za javnost, preostanek večera pa je vstop v muzej v okviru muzejske noči brezplačen.

Otvoritvena razstava z naslovom “Kaj pa programje?” celovito predstavlja zanimivosti računalniške programske opreme, od tehničnega ustroja do vplivov na družbo. Zasnovana je tematsko in interaktivno, prvič po dolgem času bo javnost lahko preizkusila marsikateri slovenski program. Najstarejši program na razstavi pa je iz leta 1986.

“Brez programske opreme je računalnik le kup železa in plastike, zato v muzeju poleg strojne opreme zbiramo tudi programje, izvorno kodo in celo spletna mesta posebnega pomena,” je povedal Boštjan Špetič, vodja muzejske zbirke in ambasador softverske dediščine UNESCO.

O Računalniškem muzeju

Računalniški muzej je nevladna organizacija v javnem interesu na področju razvoja informacijske družbe, ki v Ljubljani neprekinjeno deluje že od leta 2004. Preko zbirke, ki danes obsega že več kot 6.500 primerkov strojne in programske opreme, knjig, revij in povezanih predmetov iz zgodovine razvoja računalništva pri nas in v tujini ter s pomočjo povezanih programov širši javnosti omogoča razumevanje visoke informatiziranosti družbe, v kateri živimo. Obenem pa posameznike spodbuja, da postanejo njeni angažirani, zavedni in zavestni so-ustvarjalci.

Otvoritev računalniškega muzeja

Povezani objave

Dobrodošli nazaj!

Prijavite se v vaš račun

Ponastavi geslo

Za ponastavitev gesla vnesite vaše uporabniško ime ali e-naslov.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem ali nadaljnim brskanjem po spletnem mestu nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

WooCommerce uporabljamo kot nakupovalni sistem. Za obdelavo košarice in naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke
gdpr
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino?