NAROČNIKI

Intervju: Iza Login: Sledim svoji viziji

Naroči

polni dostop

INTERVJU

IZA LOGIN

HITRI VODIČ:

uspešen spletni nastop

Intervju: Iza Sia Login

»Sledim svoji viziji«

»Svet je veliko boljši zaradi interneta: vso znanje in informacije so praktično na voljo vsakomur ves čas – to je neprecenljive vrednosti in rešuje tudi življenja.«

Vsi jo poznamo kot kreatorko svetovno znane aplikacije Talking Tom, s katero sta z možem Samom Loginom takratna lastnika podjetja Outfit7 postala najuspešnejša Slovenca. Iza je ženska močnih vrednot in idealov, zavzema se za dobrobit človeštva v globalnem smislu. Njeni cilji niso samo, da bi pomagala ljudem, temveč, da bi jih predvsem spodbudila, da bi v prvi vrsti pomagali sami sebi. Posledično bi si začeli pomagati tudi med seboj, spoštovali bi naravo in okolje, ga ohranjali in tako poskrbeli za našo bodočo generacijo. Skupaj s svojo družino je ustanovila fundacijo Login5, ki se zavzema za 3 glavne cilje: čisti zrak, čisto vodo in čisto zavest.

» Kako in zakaj ideja za Login5 Foundation?

Ljudje smo naš planet, Zemljo, tako poškodovali, da nam kmalu ne bo več omogočala preživetja. In to bi moral biti izziv našega časa. Toda malo ljudi resnično razume globino in nujnost problema ter njegovo kompleksnost, kar pomeni, da se tradicionalne institucije in pristopi ne uspejo uspešno spopasti z njim. Nekatere najbolj nujne in potencialno uničujoče nevarnosti, s katerimi se srečujemo, so prezrte, napačno razumljene in premalo financirane.

Fundacija Login5 je bila ustanovljena z namenom reševanja nekaterih največjih izzivov, s katerimi se sooča človeštvo. Postavili smo tri jasne cilje za projekte, ki jih izvajamo: čisti zrak, čista voda in čista zavest.

Zrak in voda sta ključnega pomena za naše preživetje, vendar mnogi od nas ta vira jemljejo kot samoumevna. Uporabljamo ju v izobilju in nepremišljeno onesnažujemo, brez občutka odgovornosti za ohranjanje Zemljinega ekološkega ravnovesja.

Narava je robustna, prilagodljiva in lahko vzdrži veliko, vendar smo zdaj na točki, kjer so negativne posledice naših dejanj v nekaterih primerih nepopravljive in življenjsko nevarne. Čas je, da vsi povečamo zavest okoli naših dejanj in prevzamemo osebno odgovornost za vpliv, ki ga imamo. Če vsak od nas spremeni svoj način življenja, lahko upamo, da bomo povečali možnosti za preživetje tudi našim potomcem.

» Zavzemate se za boljši svet … Na kakšen način?

S tem, da podpiramo projekte, ki naslavljajo najbolj pereča področja ekologije, torej transport, hrana in modna industrija (v tem vrstnem redu).
Delamo na projektih, ki so plod našega raziskovalnega dela oz. prijavljene projekte na podlagi razpisa, ki je objavljen na naši spletni strani. Če je projekt etičen in zadošča pogojem razpisa, ni omejitev glede področij, ki jih podpiramo.

» Katere so vizije fundacije Login5?

Imamo vizijo sveta, v katerem bi imeli vsi ljudje možnost živeti svobodno in v miru, v katerem bi radostno in v ljubezni izpolnjevali svoje lastno poslanstvo. Svet, kjer v naravi vlada obilje in je normalno, da pomagamo drugim in sebi in se veselimo skupnega napredka.

»Po mojem je digitalni svet del realnosti in mislim, da nikdar več ne bosta ločena. V bistvu bo digitalni svet počasi edini prostor v realnosti – celotno človeštvo bo živelo v virtualnem svetu, kar bo najbrž najbolj trajnosten način življenja.«

» S kom sodelujete v okviru fundacije?

Sodelujemo z različnimi organizacijami po svetu in pri nas v Sloveniji. Med najbolj poznanimi sta vsekakor univerzi Harvard in MIT iz Bostona, v Sloveniji pa naj omenim projekt, ki ga podpiramo že več kot eno leto: AST raziskovalni center (www.astresearch.org)

» Kaj pa za vas pomeni osebni razvoj, kako se samouresničujete?

Počnem preprosto tisto, kar me veseli. No, včasih je treba “pomesti” tudi kaj, kar mi ni v največji užitek in veselje, a to je navadno zelo kratko in to hitro postorim, potem pa se lahko spet vrnem tja, kjer mi je lepo. Meni osebni razvoj pomeni napredovati v smeri “vedno več izpolnjenih in srečnih trenutkov v življenju s čim manj izpadi v negativna čustva” in to iskreno, ne npr. z afirmacijami, kjer se prepričuješ v nekaj drugega od tega, kar trenutno čutiš, pač pa iskreno pogledaš vase in vidiš, da si top, tudi če mogoče zunanji dogodki tega ne vzpodbujajo ves čas.

» Katere vrednote so vam v življenju pomembne in kaj je tisto, kar v življenju resnično šteje?

Ljubezen, spoštovanje vsakogar (vseh živih bitij), brez obsojajanja in ne predvidevanj, iskrenost ter integriteta. Kar pa najbolj šteje, je zagotovo kakovost odnosov z bližnjimi.

» Kako bi lahko po vaše spremenili oz. izboljšali svet s pomočjo interneta?

Svet je veliko boljši zaradi interneta: vse znanje in informacije so praktično na voljo vsakomur ves čas – to je neprecenljive vrednosti in rešuje tudi življenja. Posamezniki pa bi morali biti odgovorni za svoja dejanja na internetu, predvsem za objavljanje izključno resničnih dejstev. Menim, da so nezavedno in zavedno zavajanje ter manipulacije in laži največja rak rana interneta.

Global food security – prihodnost prehranjevanja

Eden od najnujnejših in najzahtevnejših globalnih izzivov je, kako se ob čedalje večji človeški populaciji hraniti na trajnosten in etičen način. Industrijsko kmetijstvo je ena najbolj nevzdržnih praks sodobne civilizacije. Te prakse so povzročile velike okoljske in gospodarske težave, skrbi za zdravje, nevzdržne razmere za milijarde živali in ogromen ogljični odtis. Naš trenutni svetovni prehranski sistem je odgovoren za tretjino svetovnih emisij toplogrednih plinov. Zmanjšanje porabe živalskih proizvodov je bistveno, če želimo zmanjšati globalno segrevanje in učinke na podnebne spremembe.

» Global fashion – za lepši in odgovornejši svet

Velika svetovna modna industrija še vedno ne spoštuje svoje odgovornosti pri uporabi materialov, proizvodnih procesov, emisij, onesnaževanja, odpadkov in delovnih praks. Vendar je zaradi svoje velikosti zelo pomembna, saj ima tako velik ekološki odtis in predstavlja resne etične dileme.

» Login5 Foundation Challenge – za boljšo miselnost

Da bi človeška rasa preživela na planetu Zemlja, menimo, da morajo ljudje spremeniti način uporabe zemeljskih virov. Ljudje smo vedno pripravljeni skrbeti zase in za svoje družine. Šele ko živimo prijetno življenje in se ne počutimo ogrožene, si lahko privoščimo razmišljati o preostalem svetu, drugih ljudeh in naravi. Niso vsi ljudje na tej stopnji udobja, saj se pogoji, ki so potrebni, da bi lahko spremenili svojo miselnost, še niso uresničili. Da bi človeštvu kupili več časa na planetu, moramo najti tehnologijo, ki bo v naslednjih nekaj letih zmanjšala emisije toplogrednih plinov.

Zato smo pripravili razpis, kjer lahko strokovnjaki in organizacije prijavijo svoje projekte, ki pa morajo ustrezati pogojem v razpisu. Če pogoje do konca poenostavim, je bistveno to, kako bo rešitev, ki jo predlagajo, implementirana globalno in za koliko bo zmanjšala vsebnost toplogrednih plinov v našem ozračju.

» Živimo v digitalni dobi, mlade usmerjajo družbena omrežja, otroke pa igrice in zabavne aplikacije. Kje menite, da je meja med digitalnim svetom in realnostjo?

Po mojem je digitalni svet del realnosti in mislim, da nikdar več ne bosta ločena. V bistvu bo digitalni svet počasi (kako hitro bo to, najbrž nihče ne ve, vsekakor pa hitreje, kot so predvidevali) edini prostor v realnosti. Celotno človeštvo bo živelo v virtualnem svetu, kar bo (če bomo kot populacija do takrat preživeli) najbrž najbolj trajnosten način življenja.

Uresničili bi radi predvsem vizije o boljšem življenju, okolju in človeštvu:
 1. Narava je bogata in zdrava, vreme je zmerno, zrak in voda sta čista. Velika večina našega naravnega okolja je obnovljenega. Za vse človeštvo je dovolj virov in še vedno ostane več kot dovolj tudi za druga živa bitja.
 2. Vsi ljudje odgovorno skrbimo za svoje zdravje in telo. Svojih teles se zavedamo in smo v njih prisotni.
 3. Vsi imamo enake pravice in možnosti ter živimo uspešno življenje, ne glede na to, ali je to v Afriki, Aziji ali Ameriki. Vsakdo živi v izobilju, ima vse, kar resnično potrebuje in tako se tudi počuti.
 4. Vsi živimo v svobodi, smo zavedni in ravnamo razumno. Narava nam daje popolno svobodo, ne pa tudi pravic. Ker ljudje razumno razpolagamo s svojo svobodo, je ni potrebno omejevati na noben način.
 5. Na Zemlji vlada mir, tako med narodi, sosedi, kot tudi med družinami. Ljudje občutimo notranji mir. Počutimo se varne in mirne.
 6. Zaupamo vase in v svojo intuicijo. Najpomembnejše odločitve v življenju ne temeljijo zgolj na razumu, temveč uporabljamo svojo intuicijo. Intelekt nas ne vodi, ampak le podpira naše odločitve.
 7. Živimo strastno, imamo vizijo in jasne cilje v življenju. Strast, vizija in cilji nam omogočajo, da lahko aktivno ustvarjamo svoje življenje.
 8. Vsi ljudje živimo v radosti in čutimo brezpogojno ljubezen do sebe in do vseh in vsega zunaj sebe.
 9. Hvaležni smo za vse zgoraj našteto, kakor tudi za vse majhne in velike stvari v svojem življenju.
 10. Globoko spoštujemo vir življenja.

» Kaj bi svetovali naši mlajši generaciji in kaj je tisto, kar jim lahko položite na srce?

Če imate možnost izbirati, ali greste s prijatelji na potep, vožnjo s kolesom ali na košarko ali pa, da igrate mrežne igre z istimi ali celo nepoznanimi “virtualnimi” prijatelji, izberite prvo možnost. V mojo spominsko knjigo (danes to sploh ne obstaja več) je, ko sem bila še zelo majhna, nekdo zapisal: “… koliko spominov zlatih božalo ti bo srce”. Takrat se mi je to zdelo nekaj zelo čudnega, v bistvu trapastega, danes pa razumem. Če igrate spletno igro, se virtualnega druženja najbrž naslednji teden ne spomnite več. Kaj pa vragolije, ki ste jih počeli s prijatelji?

» Kako začnete svoj običajen dan, kakšna je vaša rutina?

Vsak dan začnem z neko vrsto telovadbe: joga, tek, intervalni trening, plavanje … Sledi bogat beljakovinski zajtrk, potem pa tisto, kar je v koledarju.

» Veliko podjetnikov prehitro obupa nad svojim ciljem. Kako v takšnih trenutkih reagirati in nadaljevati uresničevanje svoje vizije?

Navadno je neuspeh samo lekcija, ki vodi k cilju. Brez te lekcije cilja najbrž ne bi dosegel, ali pa bi nekje na poti zadel ob drugo oviro, ki bi bila seveda večja. Jaz se vedno vprašam: zakaj se mi dogaja to, kar se, in kako naprej?

» Katere so po vašem mnenju lastnosti, ki jih mora imeti oseba, da doseže to, kar ste dosegli vi, z možem Samom?

 1. Purpose (poslanstvo) – zakaj počneš to, kar počneš – kako se bo tvoje delo odražalo v svetu.
 2. Radost – vse, kar delaš, delaš z veseljem in užitkom.
 3. Visoke moralno-etične vrednote.
 4. Močan fokus.
 5. Disciplina.
 6. Delovne navade. V tem vrstnem redu.

» Predvsem mlajša generacija je danes zelo nepotrpežljiva in bi radi uspeli čez noč. Kako naj bodo bolj motivirani, z večjo voljo do dela?

Nekateri mladi pač uspejo, dober primer je Mark Zuckerberg. Bistvena pa je vizija. Če je vizija velika, humana in nematerialistična in so tudi ostale točke izpolnjene, potem je uspeh zagotovljen, tudi če si mlad, ker ne boš nepotrpežljiv. Če pa je glavni motiv za uspeh materialno bogastvo ali celo samodokazovanje prijateljem in staršem, bo uspeh zelo težko dosegljiv, kadarkoli. Denarni uspeh pride potem zraven kot posledica in temu ni potrebno posvečati posebne pozornosti.

» Kaj bi svetovali Slovencem, ki razmišljajo na veliko, kako lahko uspejo tudi v svetu?

Državne meje so umetno ustvarjene. Ljudje smo državljani ene in edine »države«, Zemlje. Pomembno je tudi, s čim se ukvarjaš. Če si pek, verjetno ne boš pekel kruha za nekoga, oddaljenega 20.000 kilometrov, pač pa za ljudi, ki živijo v tvoji okolici. Še vedno pa lahko pečeš najboljši kruh in si uspešen. Storitvene dejavnosti imajo drugačen potencial. Poznam slovenske zobozdravnike, frizerje, turistične vodiče in predavatelje, ki so tako odlični, da opravljajo delo po vsem svetu ali pa njihove stranke pridejo celo k njim v Slovenijo. Usmerjati se je potrebno v kakovost dela in vizijo in ne v dobiček na koncu leta. Je pa res, da lahko frizer naredi le omejeno število frizur na dan. Če opravlja svoje poslanstvo, pri tem uživa in njegove stranke spoštujejo njegovo delo, potem občuti svoj uspeh in je zato srečen. To pa je po mojem bistvo vsega, tudi uspeha.

»Navadno je neuspeh samo lekcija, ki vodi k cilju. Brez te lekcije cilja najbrž ne bi dosegel …«

» Ali obstaja kakšna knjiga, ki vam je spremenila življenje?

Z lahkoto lahko rečem, da mi vsaka knjiga, ki jo preberem, spremeni življenje, ne glede na to, ali je strokovna, leposlovna, biografska ali o osebni rasti. Če začutim, da mi ga ne bo, jo preneham brati. Spoštujem svoj čas, zato ga rada kvalitetno izkoristim, pa čeprav gledam samo film na televiziji ali klepetam s prijateljicami ob kavi.
Če pa naj izpostavim samo eno knjigo, ki jo tudi sama izredno rada podarim, je to knjiga Adamus Saint-Germaina z naslovom Živite svojo božanskost.

» Kaj vam pomeni bogastvo?

Vsekakor to, da lahko vsak dan jem zdravo hrano, pijem čisto vodo in diham svež zrak. To, da imam streho nad glavo in da sem zdrava. Pa tudi to, da lahko počnem stvari, ki jih želim, in da imam okrog sebe ljudi, s katerimi imam izpolnjujoče odnose.

» Kakšni so cilji za naprej in kaj je vaše poslanstvo?

Moje poslanstvo je poslanstvo naše fundacije Login5 Foundation.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Povezani objave

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem ali nadaljnim brskanjem po spletnem mestu nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne strani je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

WooCommerce uporabljamo kot nakupovalni sistem. Za obdelavo košarice in naročila bosta shranjena 2 piškotka. Ti piškotki so nujno potrebni in jih ni mogoče izklopiti.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke
gdpr
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Ste prepričani, da želite preklicati naročnino?